Ο αντίλογος στο αγελαδινό γάλα
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί σχόλιο μιας αναγνώστριας σε ένα παλιότερο post με τίτλο: "Αγελαδινό γάλα: μπορεί να βλάψει σοβαρά το παιδί!". Αποτελεί έναν αντίλογο σοβαρό και τεκμηριωμένο και για το λόγο αυτό το αναρτώ ως έχει:
Ανάρτηση από την Evi στο baby-blog το Σάββατο, Μάρτιος 01, 2008 11:13:00 μμ
Θέλησα να σχολιάσω το post γιατί θεώρησα ότι παρά τις καλές προθέσεις του συγγραφέα, μπορεί να γεννήσει φοβίες σε όποιον το διαβάσει. Αρχικά η δυσανεξία στη λακτόζη (που είναι το σάκχαρο/υδατάνθρακας του γάλακτος) είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί στους
ενήλικες.
Για ενήλικες λοιπόν που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενδείκνυται είτε το γιαούρτι (όπου η λακτόζη έχει διασπαστεί από τους μικροοργανισμούς που μετατρέπουν το γάλα σε γιαούρτι) ή γάλα το οποίο έχει κατεργασθεί με λακτάση. Τα λιπαρά του γάλακτος δεν είναι απαραίτητα στους ενήλικες, για αυτό και είναι προτιμότερο το γάλα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Μην ξεχνάμε όμως ότι τα παιδιά για την ανάπτυξή τους έχουν υψηλές μεταβολικές ανάγκες.
Η παστεριοποίηση του γάλακτος διασφαλίζει την καταστροφή πιθανών βλαβερών μικροοργανισμών. Οι υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για την παστερίωση μπορεί να προκαλέσουν αποδιάταξη των πρωτεϊνών του γάλακτος, δηλαδή διατάραξη της δομής τους αλλά όχι της χημικής τους σύστασης. Ας γνωρίζουμε όμως ότι προκειμένου να απορρόφησουμε τις πρωτεΐνες, αρχικά τις διασπούμε με ένζυμα που παρέχονται από το στομάχι μας και το πάγκρεας. Αυτή η πεπτική κατεργασία διασπά τις πρωτεΐνες που είναι μακρυές αλυσίδες από αμινοξέα (η ανθρώπινη κασεΐνη, η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος, είναι 177 αμινοξέα διατεταγμένα στη σειρά) σε αμινοξέα ή κοντές αλυσίδες λίγων αμινοξέων. Άρα δεν απορροφούμε ολόκληρες πρωτεΐνες αλλά τα δομικά τους συστατικά, τα αμινοξέα.
Συνεπώς είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πως η παστερίωση μπορεί να επηρεάσειτη θρεπτική αξία του γάλακτος. Φυσικά το μητρικό ανθρώπινο γάλα είναι αναντικατάστατο, καθώς παρέχει στο παιδί ανθρώπινα αντισώματα που το προστατεύουν μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
Συμπερασματικά (και απολογούμαι για τον εκτενή μονόλογο) το γάλα είναι μία πολύ θρεπτική τροφή και αυτό δεν είναι απλά μία προπαγάνδα των γαλακτοβιομηχανιών. Προσωπικά θα έδινα άφοβα στο παιδί μου γάλα και δε θα το αντικαθιστούσα με φυτικά υποκατάστατα του γάλακτος. Θεωρώ ότι το γάλα είναι μία ισορροπημένη τροφή που η σύσταση του έχει δοκιμαστεί από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης των θηλαστικών προκειμένου να υποστηρίζει τη βρεφική ανάπτυξη.
Ανάρτηση από την Evi στο baby-blog το Σάββατο, Μάρτιος 01, 2008 11:13:00 μμ
Ετικέτες διατροφή
1 Comments:
At Σάββατο, Μαρτίου 15, 2008 7:51:00 μ.μ.,
Lili said…
http://www.youtube.com/watch?v=uHcyAH0rOPE&feature=related
Δημοσίευση σχολίου
<< Home